Vad är Drupal?

Drupals symbol är en droppe

Drupal är ett licensfritt publiceringsverktyg för webbsidor (Content Management System) som används för alltifrån enkla hemsidor och bloggar till mer avancerade sorters webbplatser som produktkataloger, ehandelsplatser, medlemssajter, intranät och webbappar. Den tekniska basen för Drupal är skriptspråket PHP och databasen MySQL (eller MariaDB). Det är också den vanligaste tekniska basen för andra webbpubliceringsverktyg som WordPress och Joomla.

Några exempel på webbplatser som drivs med Drupal är

I Sverige använder bl a de här webbplatserna Drupal som plattform:

Drupal är egentligen inte ett renodlat CMS (Content Management System) i traditionell mening, utan en plattform för webbutveckling. Till plattformen Drupal kan man lägga ett (nästan) oändligt antal moduler för att bygga ihop en skräddarsydd lösning för ditt särskilda webbprojekt. Det finns moduler för allt ifrån hantering av medlemmar, forum, ehandel, lagring av dokument och media till export av data i de flesta tänkbara format. Den här flexibiliteten gör Drupal populärt för avancerade projekt som kräver avancerade teknisk lösningar och integration med andra IT-system.

När du anlitar en webbyrå som Popolo, eller någon av de andra webbyråer som specialiserar sig på Drupal, utgår vi från en egen grunduppsätning av moduler och konfigurationsfiler, vilket gör att utvecklingstiden blir kortare än om man börjar från noll med att ladda hem Drupal från drupal.org (Open Source projektet Drupals hemsida). Ett sådant grundpaket kallas för en distribution av Drupal. Det finns många färdiga distributioner att hämta gratis på nätet, t ex Drupal Commerce för ehandel eller Open Atrium för intranät.