I den här artikeln går vi steg för steg igenom hur du ser till att ditt företag finns med på Google Maps och i Googles vanliga sökresultat med kartmarkör, adress, telefon, e-post etc. För att göra det använder du Googles tjänst Google My Business, som ersatt det som tidigare hette Google Places.
My Business är till företag som vill ha kontroll över sin närvaro i Googles olika tjänster. Särskilt gäller detta Google Maps och Googles sökresultat som är två av de vanligaste inkörsportarna till att bli hittad på nätet. Men Google My Business ger dig också möjlighet att delta i GooglePlus och att få en förenklad sammanfattning av viktiga nyckeldata för hur folk interagerar med ditt företag på nätet. Dels på GooglePlus och dels på din webbplats om du kopplar ihop My Business med Google Analytics.
Google Sök och Google Maps är i många fall det vanligaste sättet för både nya och redan befintliga kunder att komma i kontakt med ditt företag. Därför är det extra viktigt att se till att rätt information finns hos Google.
Att förstå hur du använder Google My Business är viktigt om du vill synas på Google Sök och Google Maps och om du vill vara säker på att synas med rätt uppgifter. Därför ska vi nu steg för steg gå igenom processen att lägga in sitt företag på My Business.
1. Börja med att gå till https://www.google.com/business/ och logga in. Om du inte redan har ett Google-konto, så skaffar du ett.
2. När du loggat in väljer du att Skapa en sida.
3. Du ska nu välja den verksamhetstyp som passar bäst för ditt företag. Det finns tre typer av sidor som du kan skapa.
- Fysisk lokal
- Serviceområde
- Varumärke
Fysisk lokal – det här är den typ du bör välja om du har en konkret plats: ett kontor, en verkstad eller en butik som du vill ska finnas med i Google Maps. Det ska vara en fysisk plats (adress) dina kunder kan uppsöka.
Exempel: restauranger, hotell, butiker
Serviceområde – gäller för företag som uppsöker kunderna och levererar sin vara eller tjänst hem till kunden.
Exempel: rörmokare, taxitjänster, företag som kör ut pizza
Läs mer om företag med serviceområden på Googles hjälpsidor:
https://support.google.com/business/answer/3038163
Varumärke – den hår typen av sidor är till för varumärken (Nike), organisationer (GreenPeace), artister (Hoola Bandoola Band) eller andra grupper och individer som inte har en konkret fysisk plats.
Exempel: varumärken, organisationer, artister
Om ditt mål är att bli synlig på Google Maps och du har en fysisk lokal (ett kontor eller en butik) är det säkraste kortet att välja fysisk lokal även om du också levererar och utför tjänster på plats hos kunden.
4. Efter att du valt verksamhetstyp kommer du till en stor karta med ett sökfält. Där ska du fylla i ditt företags namn och Google undersöker sedan om det redan finns inlagt i Maps.
I de flesta fall kommer det förslag Google spottar ur sig inte att stämma eftersom du inte har lagt in ditt företag ännu. Välj därför alternativet Det överensstämmer inte – Lägg till företag.
5. Du får nu möjligheten att fylla i ditt företagsnamn, adress, telefonnummer samt vilken kategori ditt företag är verksamt inom. När du klickar Fortsätt blir du ombedd att bekräfta kontot genom att ange ditt telefonnummer så att Google kan skicka en verifieringskod för ditt Google-konto. Du kommer att få SMS med en 6-siffrig kod som du ska ange för att kunna gå vidare.
6. Nästa steg handlar återigen om verifiering. Men den här gången ska du verifiera att ditt företag verkligen finns på den adress du angivit. I instruktionen står det förvirrande nog på grund av felöversättning ”Skicka mig koden via e-post”. Men det som avses är i själva verkat att Google tänker skicka dig koden via gammal hederlig papperspost. Du kommer att få ett vykort i din brevlåda med en verifieringskod som du sedan ska ange för att bekräfta att det går att kontakta dig på adressen du angivit.
7. Nu är du färdig med registeringen och finns inlagd i Google My Business. Men innan du avslutar arbetet bör du komplettera med att ladda upp din logotyp, eventuella bilder på din verksamhet samt ange din webbadress och dina öppettider.
Tyckte du att den här artikeln var till hjälp? Dela den gärna vidare med delningslänkarna.
Har du frågor eller kommentarer? Skriv gärna en rad i kommentarsfältet nedan.
hej, tack för en bra artikel. Jag har gjort allt detta och det fungerar för GoogleMaps, men det kommer inte upp någon karta i sökresultatet på google om jag söker på företaget. Hur ska jag göra för att få det?
Hej Caroline, tack för din positiva feedback. Just det du frågar om är jag inte expert på hur det hänger ihop. Jag tror att Google visar en karta om de bedömer att sökningen man gör är en lokal sökning och då främst lokala verksamheter. Om jag från min geografiska plats Malmö t ex söker på “fiske i skåne” får jag upp ett sökresultat som bl a innehåller tre fiskebutiker och kartbild. Men om jag söker på “fiskare i skåne” får jag inte upp några sökresultat med karta.
Skälet till att du inte får upp ditt företag vid sökning är svårt att svara på, men det beror på vad det företag gör och om Google bedömer att det är en “local business” i relation till den sökfråga som görs. Om din sökfråga är exakt ditt företagsnamn och du inte får upp en ruta med företagets namn, info och en karta kan det kanske vara att du så nyligen registrerat företaget. Det kan också bero på att din information inte är tillräckligt “bra”. För att försöka ta reda på det skulle man behöva veta hur länge sedan det är som du lade in ditt företag i Google MyBusiness och vilka uppgifter det är som du lagt in där.