Gör en karta med egna platser på Google Maps

Behöver du karta till din webbplats som visar platser som du själv valt ut? Inga problem – med Google Maps är det gjort i en handvändning. Så här går det till.

1. Gå till maps.google.se och se till att vara inloggad med ditt Google-konto. Klicka på “hamburgar-ikonen” (de tre horisontella strecken längst till vänster i sökrutan) för att visa menyn.

1-min

2. I menyn väljer du alternativet Mina kartor.

2-min

3. Välj skapa

3-min

4. Genom att klicka på rubriken Namnlös karta får du fram en dialogruta som låter dig döpa om kartan till något annat.

4-min

5-min

5. Nu är det dags att lägga till platser. Skriv in platsens namn och/eller adress i sökrutan. Google ger dig ett förslag och om det är rätt väljer du Lägg till i kartan. Du kan även manuellt lägga till markörer genom att klicka på den klassiska droppformade “plats”-ikonen bland ikonerna direkt under sökrutan.

6-min

lagg-till-pa-kartan-min

6. Om du hovrar (svävar) med markören ovanför en plats i listan med platser du lagt till kan du ändra färg och även form på kartmarkören. Du kan också välja att skapa olika lager i kartan för olika sorters platser. I exemplet med InnoCarnival kommer vi t ex att ha “evenemangsplatser” och “deltagande skolor” som olika lager.

7-min 8-min

7. Om du vil redigera kartan tillsammans med någon annan väljer du att bjuda in personer med delningslänken (bredvid lägg till ett lager). Den du bjuder in behöver ha ett Google konto för att det ska fungera. Om du vill att kartan ska var tillgänglig för fler än dig själv och de du bjuder in, så ändrar du inställningen från Privat till Offentlig i samma dialogruta.

9-min

Var detta svårt? Du måste nog hålla med om att det var enkelt eller hur? Och när du skapat en sådan här karta kan du sedan enkelt bädda in den på din webbplats (förutsatt att den är inställd som “offentlig”).

Skapa nu dina kartor och lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet och berätta om dina erfarenheter av Google Maps.