Hur installerar man Google Analytics?

Analytics startsida

Google Analytics är ett omistligt verktyg om du vill följa aktiviteten på din hemsida för att kunna bygga en framgångsrik närvaro på internet. Om du inte redan har Analytics installerat på din webbplats är det hög tid att du installerar det nu. Allt du behöver att göra är följa ett par enkla steg.

Men det du vill få ut av Analytics är mer än bara kolumner med siffror som visar antalet sidvisningar eller hur? Du vill få en djupare kunskap om hur folk kommer till webbplatsen och hur de interagerar med innehållet. Du vill ta reda på varför de kommer och vad du kan göra för att ge dem ett större utbyte av besöket och konvertera dem i högre omfattning. Högre konvertering leder till ökade intäkter eller en ökad kännedom om det varumärke du bygger. I bästa fall både och. Vi kommer att diskutera tekniker och metoder för att få ut mer av Analytics i kommande blogginlägg. Men i den här artikeln börjar vi med att installera Google Analytics.

I den här artikeln kommer jag att gå igenom hur du skapar ett konto och lägger in spårningskoden – det är ett par rader kod som placeras på varje sida som Analytics ska spåra. Du kommer att få tydliga och enkla instruktioner för hur du installerar Analytics i webbpubliceringsverktyg som Drupal och WordPress. Skulle du ha en webbplats som består av statiska HTML-sidor, visar jag hur du installerar koden där också.

1. Registrera ett konto

Börja med att gå till Google Analytics google.com/intl/sv/analytics/

Förmodligen har du redan ett Google-konto, t ex från Gmail, Google Play eller Youtube. Om inte, så skapar du ett nu.
Nästa steg är att skapa ett nytt Google Analytics-konto.

Skapa ett konto i Google Analytics

När skapar kontot kommer du att behöva välja mellan Universal Analytics och Klassisk Analytics. Universal Analytics är förvalt och är det du ska välja. Universal Analytics är den senaste versionen av Analytics. Det som kallas “Klassisk Analytics” är på väg att fasas ut, men finns fortfarande kvar ett tag för de som lagt mycket tid på att skapa särskilda tillägg för det.

Du ska nu döpa ditt konto, fylla i webbadressen, välja bransch och ange tidszon. Efter att du fyllt i dessa uppgifter klickar du dig vidare med knappen “Få spårings-id”.

Spårningsinformation i Google Analytics

På skärmen för spårningskod ser du en del olika uppgifter, bl a status – om spårningen är aktiv. Kopiera spårningskoden från textrutan, den ser ut så här:

Spårningskod för Google Analytics

Som jag nämnde i början går vi igenom hur du lägger in spårningskoden i Drupal, WordPress och “gammeldags” statiska HTML-sidor. Hoppa vidare i artiklen till den del som gäller för dig och går sedan vidare till nästa steg: Bekräfta att spårningskoden är installerad.

Lägga in spårningskoden i Drupal

Om du använder Drupal laddar du ner och installerar modulen Google Analytics från drupal.org/project/google_analytics

Installera Google Analytics i Drupal

Aktivera modulen och klistra in spårnings-id:et i rutan för Web Property ID och spara. Färdigt!

Lägga in spårningskoden i WordPress

För att installera spårningskoden i WordPress väljer du Appearance->Editor. Öppna sedan header.php från högerspalten Templates.  Lägg till koden precis innan den avslutande </head>-taggen och uppdatera filen. Färdigt!

Om du föredrar att lägga in spårningskoden med hjälp av en WordPress plugin går det också. Här är några plugins som du kan använda:
Simple Google AnalyticsGoogle Analytics for WordPressHeadSpace2

Lägga in spårningskoden i statiska HTML-sidor

Ibland består en hemsida av vanliga / statiska HTML-sidor som inte genereras av ett webbpubliceringsverktyg utan ligger på servern som en HTML-fil. Om det är fallet behöver du ett FTP-program för att koppla upp dig mot servern för att hämta filerna. Har du inte redan har ett FTP-program så finns det en hel del gratisprogram som du kan använda. Prova t ex FileZilla som fungerar för både Windows, Mac och Linux.

Du behöver ha inloggningsuppgifterna från webbhotellet till hands. De består i allmänhet ett användarnamn och lösenorden samt en ftp-adress: exempelvis ftp.hemsida.se eller ett IP-nummer.

  • Efter att du loggat in på servern hämtar du de sidor som ska spåras. T ex alla sidor som slutar på .html eller .htm.
  • Öppna sedan sidorna lokalt på din dator för att redigera dem. Det fungerar med en enkel editor som t ex Anteckningar (Notepad) på Windows eller Textredigerare (TextEdit) på Mac. Om du har du en särskild HTML-editor så kan du förstås använda den.
  • I varje dokument (sida av webbplatsen) ska du infoga spårningskoden precis före den avslutande </head>-taggen . Om det är många sidor och riskerar att bli ett repetetivt arbete kan du använda CTRL-F (hitta) och CTRL-V (klistra in) för att klistra in koden.
  • Efter att du lagt in koden i filerna laddar du upp dem till servern igen.
  • Färdigt!

Bekräfta att spårningskoden är installerad

När du lagt in spårningskoden går du tillbaka till Google Analytics för att se att Analytics kan upptäcka koden och att allt funkar.

I Analytics hittar du Status för spårningen på Administratör -> Spårningsinformation.
Kontrollera att det står “Status: Tar emot data”.

Kontrollera att spårningskoden i Google Analytics fungerar

Du har nu installerat Google Analytics. Grattis! Men det tar ungefär en dag innan du kan se besöksstatistiken. Ha tålamod. Under tiden kan du skumma igenom Nybörjarens ordlista för Analytics.

In nästa artikel kommer vi att sätta upp mål för webbplatsen. Vill du bli meddelad när nästa inlägg kommer, så anmäl dig i prenumerationsrutan här nedanför eller följ Popolo på Google+LinkedIn eller Facebook.

Tyckte du att artikeln var till hälp? Dela den med delningslänkarna och lämna ett glatt tillrop i kommentarsfältet. Har du frågor eller synpunkter? Låt mig få veta i diskussionsfältet.

Lycka till med din nya Google Analytics – ditt webbliv kommer att bli mycket bättre nu!

2 thoughts on “Hur installerar man Google Analytics?

  1. Jag har valt att installera Simple Google Analytics för WordPress. När jag har gått igenom alla steg beskrivna ovan står det “Status: Spårning har installerats” istället för “Status: Tar emot data”. Är det något som blivit fel eller dröjer det bara ett tag innan data tas emot?

  2. Hej Sara, tack för din kommentar. Ja, “Status: tar emot data” betyder samma sak och att din installation av Analytics fungerar. (Tydligen har Google ändrat formuleringen sedan den här artikeln skrevs. Jag får uppdatera min artikel)

Comments are closed.